Trivselregler

Regler är nödvändiga för trivselns skull när man bor så nära varandra som vi gör. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är en grundpelare, men då vi alla är olika finns det ett antal regler som samtliga medlemmar och dess eventuella gäster ska förhålla sig till.

Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor. Vid all gemenskap måste det finnas vissa regler för att allt skall fungera. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och därför har vi trivselregler. Om alla följer trivselreglerna bidrar man till en fin grannsämja, att vårt område ser snyggt ut och vi slipper onödiga kostnader.

Vi skall alla hjälpas åt att hålla snyggt, kasta skräp på avsedd plats, se till att vi inte stör andra föreningsmedlemmar samt att vi inte vidtar väsentliga åtgärder i eller utanpå våra bostäder utan att först fått tillstånd av styrelsen. Vår förenings tanke är dock att alla skall ha stor frihet att forma sitt boende så att det så nära som möjligt kan jämföras med ett eget ägande.

Trivselregler för Tjörnarps Sjöpark med utgångspunkt från föreningens stadgar.

Delaktighet
En bostadsrättsförening är en sammanslutning där varje medlem satsat ett eget kapital. Föreningen, det vill säga vi medlemmar, äger fastigheten tillsammans. Därför är det viktigt att varje medlem känner sig delaktig i föreningens verksamhet. Styrelsen skall till ny inflyttad medlem överlämna regler och information snarast efter inflyttning.
Din förening blir vad du själv gör den till!

Samarbete
Styrelsen är beroende av medlemmarnas stöd för att åstadkomma ordning och trivsel.
Därför krävs ett förtroendefullt samarbete mellan styrelse och medlemmar.

Självkostnadsprincipen
Eftersom föreningen arbetar efter självkostnadsprincipen måste var och en också vårda föreningens egendom, så att kostnader för inre och yttre reparationer kan hållas så låga som möjligt.

Alla kan hjälpa till med något
Om alla hjälps åt med underhåll, så kan man också hålla tillbaka kostnader som påverkar månadskostnaderna. Styrelsens uppfattning är att varje medlem säkert kan någonting som kan användas och med detta tillsammans kan vi nå långt, för att utveckla vår förening i positiv anda. Den hjälp av underhåll som styrelsen åsyftar är t.ex. målning och underhåll på gemensamma yttorna. Där arbetet kan utföras utan risk för att medlemmen skall komma till skada. Underhållet sker i samråd med styrelsen utifrån föreningens underhållsplan, genom arbetsdagarna som arrangeras två gånger om året. Styrelsen tar gärna emot idéer och förslag till förbättringar förutom att vi, genom att hjälpas åt med än det ena än det andra, skapar vi också en gemensam trivsel i vår bostadsrättsförening.

Allmänna punkter:

  • Månadsavgiften

För bostadsrätten skall en månadsavgift erläggas för att täcka löpande utgifter och underhåll. Månadsavgiften betalas en gång per månad. Ändring av månadsavgiften beslutas av styrelsen. Driftskostnader som el, vatten ingår inte i månadsavgiften. Utan betalas i förskott som korrigeras mot en årlig avläsning.

  • Föreningsstämma

Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ som utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen.
Ordinarie föreningsstämma hålls en gång om året. Extra stämma hålls då styrelsen finner detta nödvändigt. Extra föreningsstämma kan även hållas då en revisor eller när minst 1/10 av föreningens alla medlemmar skriftligen med motivering begär det.

    En skrivelse ska inkomma till styrelsen senast den 31 januari. En skrivelse ska innehålla ett förslag till en förändring eller en åtgärd.

     

    • Tillträde till bostaden

    Bostadsrättsföreningen har rätt till tillträde till bostaden när det behövs för att utöva nödvändig tillsyn eller arbete som erfordras.
    Bostadsrättshavare får INTE utan tillstånd företa avsevärd förändring av bostaden eller göra en tillbyggnad inkl. terrasser. Vid förändring av bostaden skall medlem skriftligen inkoma med en förfrågan och ritning till föreningens styrelsen. Gäller även vid ändring av vatten, avlopp och elledningar. Styrelsen skall medgiva förändring innan den påbörjas. Ytterfasader får inte ändras utan styrelsens godkännande. Godkända färger för hus 1-30 är brun/svart, rött och mörkblått. I radhusbebyggelsen ska de enskilda husen framstå enhetliga med gällande färgkod. 

    Ingen form av skyltning eller annonsering på fastigheten får ske, förutom namnskyltar och husnummer.  

     

    • Vård och tillsyn av bostadsrätten

    Varje bostadsrättsinnehavare är skyldig att vårda och tillse att lägenheten bibehåller god standard. I vård och tillsyn skall bostadsrättshavaren själv hålla träfasader på hus och förråd rena från alger och annan smuts så att dessa inte angrips av röta. Bostadsrättshavare är skyldig att tömma silarna i stuprören så att det inte blir stopp vilket kan leda till eventuella fuktskador. 
    Föreningen svarar inte för kostnader som uppkommer på grund av misskötsel.

     

    • Bostadsrättsinnehavarens ansvar

    Bostadsrättsinnehavaren skall på egen bekostnad, sköta inre och yttre underhåll av bostaden, samt  lägenhetens tillhörande utrymmen i gott skick. Bostadsrättshavaren har skyldighet att fullgöra sin underhållsplikt. Styrelsen kan sätta skriftligt krav på genomförande av underhållsåtgärder. Om yrkandet inte åtgärdats inom 3 månader från att du mottagit påpekande bristande underhåll får styrelsen vidta andra åtgärder för att utföra underhållet och det på medlemmens bekostnad. 

     

    • Föreningens ansvar

    Föreningen svarar för ledningar som avlopp, vatten och elektricitet fram till huvudsäkring. 

    Förenningen har tecknat byggnadsbrand- och ansvarsförsäkring för alla bostäder och gemensamma utrymmen. Bostadsrättsinehavaren är skyldig att teckna "Hem och bostadsrättsförsäkring" för bostaden. Bostadsföreningen ansvarar för de gememsamma områden och byggnader och skötsel av grönytor, pool, snöröjning,vägar, stigar,avloppsystem och lekplats mm.

    • Tomt

    Bostadsrättshavare med egen tomt ansvarar för tomtens skötsel. Tomten ska hållas i gott skick. Häckar i tomtgränserna skall klippas in- och utvändigt genom bostadsrättshavarens försorg och EJ överstiga en höjd av 2 meter. Se råden om trafiksäkerhet som gäller för Höörs kommun och som Brf.Tjörnarps Sjöparks medlemmar skall följa. 
    Bostadsrättshavaren är skyldig att hålla ytorna runt bostaden fria för att inte förhindra gräsklippningen. Samt hålla rent och snyggt på in och uppfarter med mera samt se till att träd och buskar inte planteras så att fasaderna tar skada. Vedstapling får ske på blygsamt område vid täckning använd grön presenning.  

    Medlemmarna har inte rätt att stängsla runt den enskilda bostaden. 

    • Uterum/uteplatser

    Bostadsrättshavaren svarar själv för underhåll av uterum och uteplatser med tillhörande vindskydd eller plank. Underhållet för uterum/uteplatser plank med mera som inte finns med på husens origanalritningar, utan byggts efter husens färdigställande ansvarar bostadsrättshavaren själv för. Vid tillbyggnad av sådana objekt är det bostadsrättshavarens ansvar att giltiga ritningar och byggnadslov finns. Föreningens styrelse skall erhålla kopior på dessa handlingar.

    • Sopsortering

    Sopkärlen för hushålls-, trädgårds- och pappersavfall finns på avsed plats. Samt behållare för glas, plast och mindre metall. Vi hoppas att medlemmarna hjälper oss och använder kommunens närliggande återvinningsstation gällande större föremål exempelvis möbler, elektronik etc. För öppettider mm se MERAB Höörs Återvinningscentral

    • Övriga gemensamma utrymmen 

    På området finns lekplats, boulebana och sommaröppen pool samt gemensamma utrymmen som festlokal, övernattningsrum, tvättstuga(tvättmaskin/ torktumlare etc.) bibliotek, gym och bastu. Användningen av dessa är endast för medlemmarna. Det gäller även det gemensamma garage, där vi har släp, stege, vedklyv, flismaskin, motorsåg (motorsågskörkort krävs samt egen kedja) etc. Dessa redskap måste retuneras omedelbart efter användning i rent och funktionellt skick. 

    Förrådsförvaring finns för större objekt så som utemöbler, cykel mm. Dessa ska märkas med namn och husnummer. 

    Fiske i Korsarödssjön är endast tilllåtet för medlemmarna.

    Rökning ska ske utanför poolområdets staket. 

    Hundar ska hållas kopplade och får inte vistas i poolområdet. Avföring ska alltid plockas upp.  

    Bad i poolen sker på eget ansvar. 

    Hjärtstartare finns utanför tvättstugan vid parkeringen. Hitta till hjärtstartaren

     

    • Parkeringsplatser

    Föreningen har några parkeringsplatser avsedda för medlemarnas gäster vid infarten. Vi vill också uppmärksamma er på att det är förbjudet att parkera längst med allmänna vägar samt uppe på gräsmattan. Högst två bilar får stå vid varje boende. De som inte kan parkera på lämpligt sätt vid sin bostadsrätt hänvisas till den allmänna parkeringen. Körning inom området ska ske med största försiktighet, (lekande barn etc) och till minsta möjliga olägenhet för övriga grannar. 

    När du använder fyrverkerier ska du vara minst 18 år gammal, nykter och följa bruksanvisningen samt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Höörs kommun. Fyrverkerier rekommenderas på den gemensamma parkeringen.